Blog

Segítség! Kineveztek vezetőnek…

Kitől kérhetek segítséget? Hogyan fogok megbirkózni a helyzettel? Visszatérő coaching téma a beosztottként dolgozó kolléga kinevezése a csoport vezetésére. Hogy látja a helyzetet az új vezető, és hogy látják a volt kollégák? Hogyan kezelhető ez a feszült helyzet? Mit tehet a kinevezett vezető? a „ nem- szeretem” helyzetek kezelése, a vezetői lét jelentése és felelőssége.

Visszatérő téma a coaching beszélgetések során az az élet helyzet, amikor egy addig beosztottként dolgozó kollégát kiemelnek a csapatból, és kinevezik a csoport vezetésére.

Tapasztalatom szerint kihívásokkal teli a helyzet kezelése, mivel ez az új felállás sok feszültséget hordoz magában.

A frissen kinevezett vezető egyrészt örül a munkája elismerésének, maga mögött érzi a vezetőség támogatását. Tudja, hogy még jobban kell teljesítenie, bizonyítani akar, hogy az elért szakmai érdemei alapján választották ki a vezetői feladatra. Ám jó esetben azzal is tisztában van, hogy egy vezetőnek más jellegű feladatai is vannak, mint a csapat szakmai irányítása, támogatása. Felelős a csapatban dolgozó kollégákért, azok szakmai fejlődéséért, az egész csapat teljesítéséért, a megfelelő munka környezet biztosításáért. Sokszor azért is szorong, hogyan fogadják a kollégák a kinevezését, akikkel eddig nem volt alá-fölérendeltségi viszonyban. Vajon támogatni fogják, vagy el sem ismerik vezetőnek.

A csoportban dolgozó kollégák helyzete sem könnyű. Kineveztek közülük egy kollégát, nem tudják, vezetőként hogy fog viselkedni. Megváltozik a magatartása, utasít, vagy törekedni fog a csapat szellem erősítésére és mindenkit a teljesítménye alapján értékel, nem pedig az addig kialakult emberi kapcsolatai alapján. Tud-e objektív lenni kényes helyzetekben, vagy szubjektívan fogja értékelni az egyéni teljesítményeket? Lesznek kedvencei, akiket akár érdemtelenül előnyben részesít?

Mindenki szorong, nem érzi magát biztonságban. Tudják, hogy a helyzet alapjában változott meg. Új kommunikációs-és munkaszabályokat kell kijelölni és világosan kommunikálni.

A vezetői feladatokhoz is fel kell nőni. Sokat segít, ha a vezetőség a hivatalos bejelentésben felsorol tényeket, amik alapján a kinevezés mellett döntöttek. Mik azok az eredmények, szakmai-és emberi kompetenciák, ami alapján az adott kollégára esett a választás. Ám az is fontos, hogy az elvárásokat is megfogalmazzák, és szükség esetén a támogatást vagy a fejlesztési lehetőséget is felajánlják.

Mit tehet a frissen kinevezett vezető?

Beszéljen bátran az érzéseiről. Mondja el, hogy ez a helyzet neki is új, szeretné jól csinálni mind szakmailag, mind emberileg, de ehhez neki is a csapat támogatására van szüksége. A sikeres vezető mögött mindig egy sikeres csapat áll. Egyedül nem megy. Ez nem is lehet a cél.

Ha kifejezem, megfogalmazom az érzéseimet, akkor láthatóvá válok a többi kolléga számára, tudnak hozzám kapcsolódni. A vezető is ember, hasonló érzésekkel, mint a kollégák.

Célszerű végig gondolni és elmondani azokat az elveket, amik alapján az együttműködést működtetni szeretnénk.  Nem várhatom el a ki nem mondott dolgok teljesítését a csapat tagoktól. Senki nem gondolatolvasó. Ha nincsenek világos határok és elvárások kijelölve, akkor nincs mihez igazodni. Az pedig tovább fokozza a bizonytalanságot. Ami aztán tovább rontja a csapat szellemet, a teljesítményt és magának a csapatnak a vállalaton belüli megítélését.

Türelem, figyelem, empátia, nyitottság a másik felé, és a folyamatos kommunikáció – ami lehet személyes, vagy csoportos, ahogy a helyzet kívánja – megkönnyíti az új helyzet kezelését minden érintett számára. Azt vallom, hogy célszerű a problémákat azonnal megbeszélni, tisztázni, nem pedig gyűjtögetni magunkban, ami váratlan robbanáshoz vezethet.

Sokan szoronganak amiatt, hogyan álljanak ki a csapat elé, és hogyan mondják el , ahogyan a jövőben dolgozni szeretnének? Mit szólnak a kollégák? Azt fogják gondolni, na, máris játssza a főnököt??

Ahogy már fentebb is írtam, a vezetői feladathoz is fel kell nőni! Azért választottak ki a vezetői feladatra, mert látták Benned a lehetőséget, bizonyos vezetői képességek meglétét. Ha már az elején megijedsz egy feladattól, inkább nem beszélsz róla, abban bízol, hogy az idő és az élet majd megoldja a problémát, akkor elvesztél. Akkor nem Te fogod aktívan alakítani a karrieredet, hanem sodródni fogsz az árral, reagálni fogsz helyzetekre, passzív szemlélője leszel az események alakulásának.

Merni kell kellemetlen, „nem- szeretem” helyzeteket is kezelni. Végy egy mély levegőt, és vágj bele! Bátraké a szerencse. Szerinted mi történhet? Mindig légy udvarias, de határozott. Tudd, hogy mit akarsz elérni, minek van prioritása. Minél több tapasztalatot szerzel, annál magabiztosabbá válsz. Arra is bíztatlak, hogy merj kérdezni. Akár a beosztott kollégáktól is.

A vezetés felelősség. Nem csak szakmai – és anyagi elismerést, juttatást jelent, hanem komoly felelősséget a csapatod iránt. Ebbe bele tartoznak kellemetlen, nehéz helyzetek is, de azt is Neked kell felvállalnod és megoldanod. Ezért neveztek ki vezetőnek, és ezért fizetnek!

Ne fogd fel a kinevezésedet hatalmi pozíciónak.  A vezetői lét nem jelent magasabb rendűséget, csak egy hierarchikus szervezeten belüli státuszt. Tehát tiszteld a kollégáidat, tekintsd őket partnernek. Hidd el, megéri.

Őri Júlia